Blog

Back to overview

Alles wat je wil weten over onze veiligheidsscan

Dat Seekurico echt de partner bij uitstek is voor wie in het hele preventie- en veiligheidsverhaal even door de bomen het bos niet meer ziet, kon je enkele dagen geleden hier al lezen. Zoals beloofd nemen we je vandaag verder mee op pad.
Transparantie is bij ons geen loos begrip. Meerdere consultancybureaus gebruiken een eigen tool en pakken hiermee uit. Maar wat kan onze unieke tool precies voor jou betekenen? Hoe kwam hij tot stand? Wat houdt zo’n veiligheidsscan of preventiemeting door Seekurico eigenlijk allemaal in? We laten je vandaag graag in onze kaarten kijken. Zo krijg je zicht op wat ons onderscheidt. En vooral op de voorsprong die deze doorlichtingstool jouw bedrijf oplevert.
Dat van die mosterd
Natuurlijk moeten wij onze mosterd ook ergens halen. Net zoals voor onze gewaardeerde collega’s zijn voor ons de Welzijnswet en Codex onze toetssteen. Hieruit vertrekt alles en hieronder is alles te vatten. Alles mag je in dit geval letterlijk nemen: de 7 welzijnsdomeinen zitten allemaal vervat in eender welke doorlichting. Ze zijn vrij algemeen door de wetgever ingedeeld in: arbeidsveiligheid, gezondheid, ergonomie, psychosociale aspecten, verfraaiing van de werkplaats, arbeidshygiëne en leefmilieu.
Hiermee zijn wij gedurende een paar honderd uur aan de slag gegaan om er een werkbaar instrument van te maken dat op een niet-invasieve maar toch werkbare manier snel een diagnose kan stellen van de huidige toestand in jouw bedrijf.

welzijnswet-new-2-e1605544965387.png

Maatwerk, een beproefd recept
Een paar honderd uur? Zijn wij zulke detaillisten dan? Euh… Ja. Rekenen wij dit door aan onze klanten? Nee.
Het enige wat onze klanten merken, is dat we tot in de puntjes voorbereid bij hen arriveren.
Vóór die dag hebben we elkaar trouwens al eens ontmoet om het doel van de preventiemeting samen vast te leggen. Ook dat brengen we niet in rekening. Eerst luisteren: wat heb je nodig? Ben jij al geholpen met de zogenaamde kleine scan of pak je het ten gronde aan met de grote scan?
Onze ervaringen in bedrijven leidden tot deze unieke, maar vooral heel brede tool. De 7 welzijnsdomeinen zitten bij ons, parallel aan de Codex, in 10 boeken vervat. Die gaan van meer algemene aspecten tot net heel specifieke. De activiteit van de organisatie bepaalt het gewicht van die boeken. In elk geval is het voor ons geen zoekplaatje meer en weten wij meteen wat aan de orde is om jou de nodige antwoorden en data te verschaffen.

content_team_090117_43611_insoles_choose_lg.jpg

20210528_095047 blurred.jpg

DSC01663.jpg

What’s in it for you?
De “kleine scan” hebben wij ontworpen om na een (halve) dag ter plaatse plus naverwerking door ons gerichte antwoorden te kunnen geven. Antwoorden op vrij specifieke enerzijds, bijvoorbeeld:
- hoe goed pakken wij PDCA aan in de praktijk?
- zijn we goed bezig met ons dynamisch risicobeheersingssysteem (DRBS)?
- voldoen we nog aan alle veiligheidsvoorschriften voor al onze beschermingsmiddelen?
- …

Anderzijds kan je er ook vrij snel een globaal beeld mee schetsen van waar je organisatie nu staat op het vlak van HSE in zijn totaliteit. Daarmee kan je als bedrijf dan verdere stappen gaan uittekenen.
De “grote scan” laat geen vraag liggen en geen enkel antwoord open. Soms gebeurt dit zelfs op vraag van de aandeelhouders die het recht hebben tot in detail te weten hoe hun bedrijf er nu echt voor staat en hoe het met veiligheid in alle betekenissen van het woord omgaat. Hierbij gaan we dus veel dieper en werken we alle boeken in detail af. De klant die niets meer aan het toeval wil overlaten krijgt zo een volledig beeld en leest meteen een duidelijk advies naar prioriteiten. Een voorstel tot GPP en JAP maken daarom deel uit van ons rapport.
Hoe lang je ons over de vloer krijgt en wat het kostenplaatje is, hangt natuurlijk af van de grootte van je onderneming (één of meer vestigingen) en de activiteit (hoog risico, NACE-code).
Je hoeft niet op voorhand al te hebben uitgemaakt wat de specifieke noden zijn bij een mogelijke doorlichting. Meestal wordt dit heel snel duidelijk in dat eerste en vrijblijvende onderhoud.
Tijdens elke audit kijken we al door de specifieke bril van wat wij toepasbaarheid noemen: hoe effectief zijn de actuele procedures? Voorstellen tot bijsturing moeten voor ons dezelfde test doorstaan. Hoe kan dit bedrijf ze vorm geven? Hoe krijgen we alle stakeholders mee? Ook hierom is voor ons geen enkele preventiedoorlichting dezelfde.
Waar we ook prat op gaan, is onze rapportering aan jou. We slaan je niet om de oren met droge tabellen en een “zoek het hiermee maar uit”, maar zetten deze om in taal die je als klant verstaat. Zo kan iedereen die het rapport wil gebruiken zonder verder puzzelwerk er bijvoorbeeld de meest dringende actiepunten uithalen of een uitgestippeld traject starten. Maatwerk is voor ons: realistische en haalbare adviezen formuleren.

“Het is langs hier!”
Herinner je je die wandeling waarop de weg plots niet meer zo duidelijk aangegeven was of je gps paden toonde die niet toegankelijk waren voor je gezelschap? Je wou geen nodeloze omweg maken maar ook niet het mooiste stukje missen. Het opgeluchte gevoel toen iemand plots “het is langs hier!” riep...

Dàt willen we met onze klanten telkens weer bereiken. Wanneer we er samen in slagen het veiligheidsniveau binnen een organisatie te verhogen en iedereen kunnen motiveren om er actief aan bij te dragen, dat is ons “het is langs hier!” De perfecte route naar meer gemotiveerde medewerkers, veiliger werken, een vlottere organisatie… winst op alle vlakken.

Alle tochten beginnen met een eerste stap. Die kan je vandaag zetten. We komen graag tot bij jou, wat je vertrekpunt ook is.

Lacing-Hiking-Boots-correctly.jpg

Seekurico Ltd

Rode Kruisstraat 49
3540 Herk-de-Stad (B)

info@seekurico.be
Phone +32 (0)474 37 94 63

VAT BE 0683.484.566

Let’s meet!