Blog

Back to overview

Bedrijfsbrand voorkomen: wat kan je als ondernemer doen?

Brooklyn Stasegem.jpg

Woensdagavond was het alle hens aan dek in Stasegem waar zowel de stockruimte als de kantoren van kledingwinkelketen Brooklyn verloren gingen. Gelukkig raakte geen enkele medewerker gewond, maar voor de ondernemer die zijn zomer- en braderiecollectie verloor toch wel erg indrukwekkend. Experts onderzoeken momenteel de oorzaken.
Een nieuwsbericht dat binnen enkele dagen tussen de plooien van de actualiteit valt, maar niet voor wie het meemaakte. We leven mee met dit bedrijf en iedereen die er werkt, want een brand verwerk je niet zo maar even.
Is er een manier om je hier als ondernemer of bedrijfsleider beter tegen te wapenen?
Als professionele risicomanagers kijken wij met een ervaren blik en kennis van zaken. Die passen we toe in allerlei sectoren, van een openbare of culturele instelling tot grote Seveso-bedrijven.
In deze blog kom je te weten waarin en hoe je je als verantwoordelijk ondernemer kan laten ondersteunen.

Risicomanagers zijn slechte helderzienden
Gewoon gezond verstand, dat is voldoende. Dat bedrijfsbranden meestal op meerdere vlakken een zware impact hebben, spreekt voor zich. Naast de meest voor de hand liggende gevolgen zoals gevaar voor aanwezige personen en schade aan het gebouw en de inboedel, zijn er nog wel enkele zaken die je best opneemt in je risicomanagement. Denk hier bijvoorbeeld aan gevolgen voor de omgeving en het milieu door lekkende stoffen, asbest of giftige dampen. Daarnaast zorgt brand voor bedrijfsonderbreking: stilliggende productie betekent omzetverlies, terwijl de lasten wel doorlopen. En wat te denken van contractuele boetes door leveringsproblemen of het verlies van bestaande klanten? Je moet geen glazen bol hebben om te kunnen zien dat dit zelfs met een goede verzekering een ferme terugslag kan veroorzaken die je nog een hele tijd meesleept. Toch meldde het Nederlandse Platform Brand (een samenwerking tussen brandweer en verzekeraars) enkele jaren geleden al dat ondernemers de gevolgen van een brand fors blijken te onderschatten. Risicomanagement is daarom voor hen essentieel.
Nog in Nederland becijferde het NIVRE dat jaarlijks negentig tot honderd bedrijven worden getroffen door brand met een schade van meer dan een miljoen euro. En dat de totale schadelast van bedrijfsbranden tussen de 350 en 450 miljoen euro per jaar schommelt. Volgens IDEWE worden er jaarlijks 500 bedrijfsbranden geregistreerd. Deze cijfers spreken voor zich.
Een goede risicomanager moet dus vooral weten waarnaar te kijken wanneer hij/zij een organisatie binnenstapt.

glazen-bol-2.png

BBN_-_Pand_brandveilig_maken_2308101.jpg

Hand in hand met de ondernemer…
Goed kijken kan op elk moment, maar liefst op tijd. Hoe vroeger, hoe beter in dit geval. De experts van Seekurico kunnen bijvoorbeeld al gericht advies geven bij oprichting of uitbreiding van een bedrijfshal. Ondernemingen die vanaf het prille begin of bij bouwwerken van dit alles werk willen maken vinden wel de krijtlijnen, maar geen volledige opsomming. Iedere locatie is immers uniek en kent haar eigen uitdagingen. Wij zorgen door onze ervaring in allerlei sectoren dat die ondernemingen niets over het hoofd zien. “Ontzorgen” noemen wij dat.

De wettelijke regels gaan vooral over veilig kunnen vluchten bij brand. Wanneer men denkt: de brandweer heeft het goedgekeurd, slaat dit vooral op het meest waardevolle van de onderneming: de veiligheid van personen. Kijken naar vluchtwegen, naar brandpreventieve en –vertragende maatregelen dus. Het is niet de taak van een brandweercommandant een oordeel te vormen over de mogelijke schade aan het gebouw, de inventaris, de opslag, de aansprakelijkheid en de bedrijfscontinuïteit. Tijdens het bestrijden van een brand richt de brandweer zich vooral op het voorkomen van uitbreiding naar naastgelegen gebouwen of compartimenten.

Dit “ontzorgen” kan ook ter aanvulling van wat architecten incalculeren of ter voorbereiding van dat overleg met de brandweer. We denken hier aan een inventaris in een reeds bestaand deel van de onderneming, maar ook aan mee zoeken naar de juiste brandwerende deuren, de ideale evacuatiemogelijkheden en signalisatie, het voorzien van voldoende brandblussers van de juiste soort en hun locatie enz. Om brandschade zoveel mogelijk te beperken, is het van belang tijdswinst in te bouwen voor de brandweer. De brand zo veel mogelijk vertragen dus. Hieronder vallen compartimenten en onbrandbare isolatie. Een brandmeldinstallatie kan de reactietijd versnellen, net als een goed toegankelijke bluswatervoorziening zoals een brandput.

basic-fire-safety-training-chubb.jpgdmeu_pfmlnr10_763_1_std.lang.all.gif


Vroeg advies inwinnen is aan te raden, maar we kunnen op eender welk moment de ondersteuning opstarten. Misschien riep het nieuws van die bedrijfsbrand toch enkele vragen op rond de toestand in je eigen bedrijf en wil je nu in vertrouwen iemand laten meekijken naar de situatie. Ook al voldoe je als ondernemer aan de regels, daarmee is niet automatisch sprake van een brandveilig gebouw. 

fire-safety-audit-500x500.jpg

Wij merken geregeld dat de regels na een tijd wat vervagen of niet genoeg gekend zijn door nieuwe medewerkers.
In minstens een op tien bedrijfsbranden is onoplettendheid bij brandgevaarlijke werken de oorzaak, naast bv. brandstichting en slecht aangelegde elektrische installaties. Dan kan bijvoorbeeld onze risicoanalyse elektriciteit die we samen met een ingenieur elektriciteit uitvoeren een handig hulpmiddel zijn om per bedrijfsgroep te onderzoeken hoe brand te voorkomen. Binnenkort meer hierover trouwens!

Naast het technisch zaken op orde hebben, is het voor een ondernemer vooral een kwestie de veiligheidsprocessen duidelijk te stellen. Werken aan bewustzijn rond (brand)veiligheid. Dit houdt in dat er bv. duidelijke richtlijnen leven over orde en netheid. Soms wringt hier het schoentje en kan tijdelijke externe ondersteuning zorgen dat die procedures wél blijvend geïmplementeerd raken. Het vermijden van onveilige situaties, interne controles, vroegtijdige signalering en continue bereikbaarheid in geval van een incident verdienen ook aandacht.

fire insurance.jpg

… en met de verzekeraar
Het volledig afbranden van een bedrijfsgebouw is in veel gevallen een voorspelbare afloop van een brand. In sommige sectoren zijn de risico’s zo groot dat het steeds moeilijker is om hiertegen te verzekeren. En ook al keert de verzekering de verzekerde schade op tijd uit, toch worstelen bedrijven om een grote brand te boven te komen.
Grote en kleinere verzekeringsmaatschappijen zetten tegenwoordig daarom zelf in op de bewustmaking en zelfs opleiding van hun klanten. Ze geven daarbij concrete tips aan de verzekerden die in ruil voor hun engagement een korting op hun premies krijgen.
Vermits ook hierin onafhankelijke experts brand- en explosiegevaar zoals Seekurico net beslagen zijn, liggen ook hier kansen om eveneens langs deze weg de veiligheid en noodplanning in organisaties naar een hoger niveau te tillen.
Genoeg gepraat!
Je merkt het: dit is echt ons stokpaardje. Met jou zoeken naar wat je nodig hebt, als ondernemer of als verzekeraar. Over (brand)veiligheid kunnen we niet zwijgen, net als over de boeiende trajecten die we telkens opnieuw mogen afleggen met mensen die op een dag besloten dat ze de veiligheid van al hun mensen professioneel gingen aanpakken. Die groep wordt trouwens elk jaar groter. Niet omdat wij het promoten, maar omdat bedrijfsleiders, interne preventieadviseurs, managers, directieleden of leden van de raad van bestuur steeds bewuster kiezen om de P van preventie vooraan in hun alfabet te zetten.


Bron cartoons: brandveilig.com

Seekurico Ltd

Rode Kruisstraat 49
3540 Herk-de-Stad (B)

info@seekurico.be
Phone +32 (0)474 37 94 63

VAT BE 0683.484.566

Let’s meet!