Blog

Back to overview

LMRA: Laat Mij Rustig Aanmodderen

“Last Minute Risk Assessment? (zucht) Die preventieadviseur met zijn papierkes denkt zeker dat wij niet weten hoe we ons werk moeten doen?”
Je kent ze wel, die medewerkers die liever een Leuk Minuutje Relaxed Acclimatiseren eer ze eraan beginnen. Van die types die denken: Laat Mij Rustig Aanmodderen, want ik weet toch wat ik doe?
Dat zijn de types voor wie we als preventieadviseurs statistisch gezien het vaakst achteraf mogen terugkomen. Om een arbeidsongeval te onderzoeken dan, zoals Seekurico deed in Frankrijk of Spanje.
Hoe maak je van die Laatste Minuut Risico Analyse een vanzelfsprekendheid als in Liefst Meer Risico Achterhalen?

Liefst Meer Risico Achterhalen

Bedrijven en ondernemingen zijn vanuit de Welzijnswet verplicht een Risicoanalyse (RA) te hanteren waarmee ze alle risico’s van de werkplek en werkzaamheden in kaart brengen. Het plan van aanpak tracht alle risico’s dan te verwijderen of minstens te beheersen. Zo’n JAP (Jaar Actie Plan) of GPP (Globaal Preventie Plan) is het domein van de (interne) preventieadviseur.
Die voorziet bijvoorbeeld instructies voor gestandaardiseerde werkprocessen met daarin de taakomschrijving en bijhorende risico’s. Daarnaast bestaan er TRA’s (Taak Risico Analyses) voor specifieke en risicovolle taken en projecten.

Deze Risico Inventarisatie en Evaluatie (RIE) en TRA’s kunnen ruim vóór de start van de werkzaamheden gebeuren. Hierdoor kan het natuurlijk voorvallen dat de informatie uit de RIE en TRA verschilt van de actuele omstandigheden of onvolledig is. Andere gereedschappen of herinrichting van de werkplek brengen dit bijvoorbeeld met zich mee.

Dán is de Laatste Minuut Risico Analyse natuurlijk een onmisbaar vangnet.

shutterstock_1727728189_resize.jpg

psc0-023-1.jpg

LMRA: het buitenbeentje in de risicoanalyses

Waar die andere analyses, inventarisaties en evaluaties meestal in handen zijn van een preventieadviseur of een lid van de hiërarchische lijn, is het nu immers de beurt aan de werknemer die op het punt staat een taak uit te voeren!
Zij/hij draagt hiermee een belangrijke verantwoordelijkheid die levensreddend kan zijn. De werknemer die tijdens de LMRA gevaarlijke omstandigheden vaststelt, moet deze onmiddellijk signaleren aan een leidinggevende. Die zal al dan niet in overleg met specialisten proberen de bron van die onveiligheid weg te nemen. Wanneer dat niet mogelijk is, moet het bedrijf het risico trachten te beheersen en daardoor op een aanvaardbaar niveau brengen.
Wie de LMRA uitvoert, moet dus niet noodzakelijk een verslag voorleggen, maar is als het ware de uitvoerende rechterhand van de preventieadviseur. Als de werknemer het risico verkeerd inschat of gewoonweg nalaat er zelfs een minuut aan te besteden, kan dit desastreuze gevolgen veroorzaken voor zichzelf of voor een collega. En die gevolgen zijn er…


stock-worker-factory.jpg

Any minute


Knipsel 4.PNGTIC01-video-mission-zero.jpg

Vermits de LMRA een een korte beoordeling van de werk-gerelateerde risico’s en arbeidsomstandigheden is die de werknemer zelf vlak voor de aanvang van de taak zelfstandig uitvoert, kan ze letterlijk op elke minuut van de werkdag gebeuren. Natuurlijk zijn er sleutelmomenten: voor de start van een nieuwe taak of elke keer er iets veranderde in de arbeidsomgeving.
Toch blijven er werknemers die het nalaten een LMRA uit te voeren op deze momenten. Meestal zien ze die snelle check als tijdverlies of is er sprake van complacency: een vals gevoel van veiligheid wanneer iemand al veel ervaring heeft. LMRA betekent voor hen: Leave My Routine Alone.

Beter 1 minuut in het leven verliezen.PNG

Tips om LMRA’s te promoten

Voor LMRA’s is in principe geen verslag vereist, maar bedrijven moeten wel hun werknemers ondersteunen door er werkbare procedures voor te voorzien en hun werknemers daarmee vertrouwd te maken.
Weerstand tegen dit soort nochtans levensbelangrijke controles overwinnen is iets waar een goede preventieadviseur zeker zal op inzetten.

Wat kan helpen?

  • nieuwkomers van bij het onthaal vertrouwd maken met de LMRA als start van elke taak;
  • werknemers zelf hanteerbare LMRA’s laten opstellen i.p.v. louter checklists aan te reiken;
  • tonen dat een juist uitgevoerde LMRA effectief niet langer dan een minuut hoeft te duren;
  • cijfers gebruiken om de noodzaak van een doorgedreven veiligheidsmindset aan te tonen;
  • LMRA geregeld aanhalen in je toolboxmeeting;
  • beeldmateriaal gebruiken om medewerkers meer vertrouwd te maken met LMRA’s;
  • risico’s die opduiken in een LMRA prioritair behandelen; 
  • ontdekte en gemelde risico’s als voorbeeld van good practice aanhalen in safety meetings op elk niveau; 
  • werknemers belonen op het moment dat ze verantwoordelijkheid nemen voor veiligheid. Publieke sociale beloningen werken beter dan private beloningen.

De werknemer voert het LMRA in drie stappen uit: 

Stap 1: Beoordeel de risico’s
• Welke risico’s zijn er al aanwezig?
• Welke nieuwe risico’s kunnen ontstaan tijdens het uitvoeren van de taak?
• Hoe groot is de kans op de (nieuwe) risico’s?
• Hoe groot is het effect (de gevolgen) van de risico’s op het gebied van schade en letsel?

Stap 2: Bepaal wat er moet gebeuren
• Wat is de oorzaak/bron van de risico’s?
• Welke maatregelen moeten genomen worden om de nog aanwezige risico’s weg te nemen of te beheersen?

Stap 3: Treed handelend op
• onderneem actie om de risico’s weg te (laten) nemen;
• meld de risico’s bij de verantwoordelijke leidinggevende;
• gebruik de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen;
• zorg ervoor dat je de werkzaamheden ook zo veilig mogelijk uitvoert;
• voer geen werkzaamheden uit als de risico’s te groot zijn en de beheersmaatregelen onvoldoende zijn.

Knipsel 2.PNGKnipsel.PNG

Levensreddende Maatregel Resoluut Aanbevelen

Niet om onszelf in te dekken bij onze klanten, niet om checklists te verkopen en al helemaal niet omdat we houden van analyses omwille van het analyseren. Een kritiek die je zelfs in preventiemiddens al eens leest.
Het gaat ons louter en alleen hierom: gaat iedereen op het einde van de werkdag weer gezond naar huis?

Al te vaak werden we geconfronteerd met het tegenovergestelde en nog vaker met bijna-ongevallen. Dat zijn de enige cijfers waar we om geven en die willen we elke dag opnieuw doen dalen.

Met Jesse Maesen als LMRA-specialist kan Seekurico op elke vraag ingaan en jou de tools in handen geven waarmee je de LMRA-praktijk in je eigen onderneming verankert.

Seekurico Ltd

Rode Kruisstraat 49
3540 Herk-de-Stad (B)

info@seekurico.be
Phone +32 (0)474 37 94 63

VAT BE 0683.484.566

Let’s meet!