Blog

Terug naar overzicht

OHS is good for business: arbeidsveiligheid is winstgevend

Is het echt mogelijk winst te boeken door te investeren in veiligheid? In deze uitdagende tijden ligt de focus in de meeste bedrijven op resultaten en de strategie hierheen is vaak net kostenbesparing. Waar mogelijk stelt men bepaalde investeringen uit. Zeker veiligheidsgerelateerde plannen zakken op de prioriteitenlijst en soms blijven ze zelfs gewoon liggen.

Wat als we je nu vertelden dat investeren in veiligheid geen geld kost, maar dat het zelfs geld oplevert… OHS is good for business! Een verkoopspraatje van preventieadviseurs denk je? Lees even mee hoe zwaar de kosten wegen maar ook groot de return on investment echt is. Of: hoe leidt consequent kiezen voor veiligheid nu eigenlijk tot winst?

Betrouwbare berekening

Om het hele plaatje te schetsen helpt het zicht te krijgen op wat het kost wanneer je niét kiest voor veiligheid.

Hiervoor verwijzen we graag naar een uiterst boeiende maar ook lijvige studie van het European Agency for Health and Safety at Work.
Eerst zocht men naar een systeem om op basis van de schikbare gegevens tot betrouwbare kostenramingen te komen. Zowel het bottom-up* als het top-downmodel* laten toe een accurate prijs te plakken op werkgerelateerde ongevallen, overlijdens en arbeidsziekte. Die prijs is eigenlijk de som van meerdere soorten kosten, sommige ten laste van de verzekeraar maar sommige rechtstreeks van de werkgever.

* bottom-upmodel: houdt rekening met directe kosten, indirecte kosten en immateriële kosten (effecten op de kwaliteit van het bestaan en op de gezondheid);
* een top-downmodel gebaseerd op de geldelijke waarde van arbeidsgerelateerde DALY.

Soorten kosten

Afhankelijk van het model deelt men ze lichtjes verschillend in, maar het gaat om een toch wel behoorlijk lange lijst aan directe, indirecte en immateriële kosten. De grootste daarvan komen voort uit de onmiddellijke hulpverlening in eerstelijnsgezondheidszorg, het verlies aan productiviteit, verminderde output, absenteïsme, revalidatie, re-integratie, presenteïsme (te vroege en nog niet productieve terugkeer op het werk), vervroegde pensionering en verhoogde verzekeringspremies.

Daarnaast staan de “ontastbare” kosten, uitgedrukt in de zgn. ‘burden estimate’ of impact op het welzijn van het slachtoffer. De DALY’s (disability adjusted life years) plakken een bedrag op het verlies van kwaliteitsvolle levensjaren.

Cijfermateriaal

Zowel de individuele werknemer als het bedrijf en de sociale zekerheid gaan er dus op achteruit waar arbeidsveiligheid verwaarloosd wordt. In deze grafiek zie je hoe al deze kosten doorwegen op het BNP van de in de studie betrokken landen.

Dietmar Elsler, expert bij EU-OSHA, vermeldde in 2015 al voor Europa het jaarlijkse verlies van 450 miljoen werkdagen, waarvan 380 miljoen door arbeidsgerelateerde ziektes. De maatschappelijke kosten van arbeidsgerelateerde letsels maken hier 3.3% van het BNP uit, wereldwijd zelfs 3,9 %. Het verschil, in het bijzonder tussen westelijke en niet-westelijke landen, hangt af van de samenstelling van het bedrijfsleven, de wetgeving en preventieve maatregelen. 
  

Bottum-up-model-Cost-OSH.png

Het kan ook anders

Meerdere casestudy’s tonen dat ondernemingen met hogere normen voor veiligheids- en gezondheidsbeleid duurzamer en succesvoller zijn. In maar liefst 11 van de 13 cases boden de maatregelen binnen de 5 jaar een positief rendement op de investeringen. Hoe breder de maatregelen voor veiligheid en gezondheid op het werk, hoe winstgevender zelfs. Kies dus eerder voor brede maatregelen dan voor de aanpak van een specifiek probleem. Waar men bovendien de werknemers betrok in de nieuwe keuzes, was het gunstige effect nog sterker.

Ook het ISSA (International Social Security Association) berekende dat elke euro die in goede veiligheid en gezondheid op het werk geïnvesteerd wordt naar schatting 2,2 euro oplevert. Uiteraard is dit ook gunstig voor de balans van de hele sociale zekerheid.

Op bedrijfsniveau zitten hier de grootste winstpunten:

- minder verlies van belangrijke medewerkers;

- meer gemotiveerde medewerkers;

- hogere productiviteit;

- tot de helft (!) minder ziekteverzuim wegens minder ongevallen, incidenten en gezondheidsproblemen;

- minder bedrijfsonderbrekingen;

- betere voorwaarden bij verzekeraars;

- minder schadeloosstellingen;

- makkelijker contracten binnenhalen en behouden, want ook zakelijke klanten zijn gebaat bij een sterk HSE-beleid.



Onomstotelijk bewezen

Wie nog meer bewijzen zoekt, vindt na een rondje googelen nog veel meer succesverhalen.

Bij Seekurico merken we echter ook geregeld dat het niet voor elk bedrijf even gemakkelijk is de oefening ten gronde te maken. Met name in kleine en middelgrote bedrijven ontbreekt het soms aan ondersteuning of tijd voor een grondige analyse van de uitgangssituatie. En wat daarna? Wanneer het veiligheidsbeleid al een tijdje lage prioriteit kreeg, is het meestal nog meer een kwestie van door de bomen het bos niet meer zien. Laat ons daar nu net gespecialiseerd in zijn.

Steeds meer bedrijven slaan deze weg in. Aarzel niet om ons eens mee te laten kijken. We schatten snel in waar er groei nodig en mogelijk is. Altijd in vertrouwen en vanaf dag één betrokken. We begeleiden jouw bedrijf op jouw tempo, op weg naar je eigen succesvolle maatregelen voor arbeidsveiligheid en verhoogde winst.

Seekurico BV

Rode Kruisstraat 49
3540 Herk-de-Stad (B)

info@seekurico.be
Tel. +32 (0)474 37 94 63

BTW BE 0683.484.566

Let’s meet!