Blog

Terug naar overzicht

Safeguards zijn lifeguards

Onze blog van 25 maart ll. is ongewild zeer actueel. Gisteren werden we gecontacteerd naar aanleiding van het onderzoek naar een dodelijk arbeidsongeval eerder deze week. Het lijkt erop dat het ontbreken van machineafscherming een jongeman van 21 het leven heeft gekost. Zulke safeguards of beter: het gebrek eraan kosten spijtig genoeg vaker levens.

Het deed ons denken aan dit onderzoek naar een dodelijke arbeidsongeval.  

Andere situatie dan die waarvoor Seekurico het onderzoek voert maar een even dramatische afloop. In het korte filmpje geeft Daniel Marcoux een helder inzicht in de factoren die samen leidden tot het verlies van een mensenleven.

Ook deze machine had geen machineafscherming, waardoor weggekatapulteerd hout de vrouwelijke werknemer vol raakte. Maar… wat heb je nog meer gezien?

Juist: de werkneemster moest de planken invoeren in een houding die ergonomisch gezien alles behalve ideaal was voor haar. De planken waren niet gesorteerd naar dikte, dus de geleiders waren niet precies afgesteld wat de invoer bemoeilijkte. Het werktempo lag hoog. Leidde dit alles ertoe dat de vrouw zich voor de machine opstelde in plaats van ernaast? In elk geval was er daar geen machineafscherming aanwezig. Je hebt zelf gezien aan welk risico ze hierdoor blootgesteld was.

Over de zogenaamde kickback bij zaagwerken alleen al bestaan tientallen video’s, om nog niet te spreken van beelden van zaagongevallen. We delen deze bewust niet en niet enkel om het horrorgehalte.

Wanneer je opleidingen machineveiligheid organiseert, heb je niets aan sensatie. Die geven even wat vuurwerk dat je publiek afleidt van de doelstelling: mee nadenken over ALLE mogelijke bedreigingen bij het werken met deze machine.
Wij geven en ondersteunen geregeld zeer uiteenlopende veiligheidsopleidingen in bedrijven en culturele instellingen. Het meest geschikte didactisch materiaal kiezen is maatwerk. Iets waarbij Seekurico jou graag op weg helpt als je zelf meer uit je geplande opleiding wil halen.

Heb je ondertussen al zitten nadenken over de safeguards rond de installaties in de onderneming waar jij werkt? Goed zo!

Laat ons zeker weten welke praktische bezwaren de plaatsing daarvan tot op heden hebben tegengehouden. De kans is groot dat onze experts machineveiligheid samen met jou tot een oplossing komen. Stel je werknemers alsjeblieft geen dag langer bloot aan te vermijden gevaar.

machine-guards-and-amputation-hazards-header.jpg

Seekurico BV

Rode Kruisstraat 49
3540 Herk-de-Stad (B)

info@seekurico.be
Tel. +32 (0)474 37 94 63

BTW BE 0683.484.566

Let’s meet!