Blog

Terug naar overzicht

The sound of silence

Aftellen
Aan het zweten tijdens een broeierige namiddag of eerder rillend na je vaccinatie? Kinderen met examenkoorts? Eigen deadlines en steeds weer gestoord door “een klein vraagje” of de zoveelste dringende mail? Gedachten die afdwalen naar er even tussenuit.
Droom even met ons mee, je zit op een paradijselijk strand op een wonderbaar eiland in de Golf van Mexico. Het water in de oceaan is kristalhelder, heerlijk van temperatuur en voorzien van de mooiste vissen. Naast je staan palmbomen die heen en weer wiegen in een aangename zeebries. Echt zalig, de ideale en meest relaxerende setting. Eindelijk valt alles stil.
Maar wat als stilvallen dan niet lukt? Of als het letterlijk nooit eens stil is in je hoofd?
Wist je dat dit vaak te wijten is aan gehoorschade? Redenen genoeg om eens stil te staan bij de risico’s van lawaai.
Vanaf wanneer is geluid lawaai? En vanaf wanneer is lawaai schadelijk? Is lawaaislechthorendheid tegenwoordig nog wel te vermijden of gewoon een van de vele ziektes van onze tijd? Seekurico legde voor jou haar oor te luisteren.


1240.jpgKamagurka

Geen stilte meer kennen
Helaas leven er volgens de WHO wereldwijd maar liefst 466 miljoen mensen die lijden aan gehoorverlies. Velen van hen horen niet enkel minder goed, maar ondervinden continu oorsuizen of fluittonen. Tinnitus. Hoe stiller de omgeving, hoe aanweziger die hinderlijke geluiden. Soms leidt dit tot hyperacusis. Te veel horen, of beter: niet meer kunnen filteren waardoor gewone geluiden pijnlijk worden.
Dit cijfer zal enkel nog toenemen indien er niet tijdig wordt ingegrepen. Ook in België kampt 12% van de bevolking al met gehoorverlies. In de statistieken rond erkende beroepsziekten staan gehoorklachten zelfs op de vijfde plaats!
Vroeger was slechthorendheid iets voor oude mensen. Tegenwoordig kampen steeds jongere mensen ermee. Misschien ondervind je het zelf ook.
Slechts 1 op 3 mensen draagt een hoorapparaat om hun gehoorverlies te compenseren. De meerderheid is zich gewoonweg niet bewust van deze problematiek, omdat slechthorendheid zich onopvallend en geleidelijk manifesteert. Degenen die zich wél bewust zijn van hun verminderd gehoor minimaliseren de situatie of stellen acties uit. Omdat ze denken hun gehoor nog te kunnen trainen of zelfs herstellen. Jammer genoeg werkt het zo niet.

Wablieft?
Geluid ontstaat door snelle luchtdrukverschillen. Als die luchtdrukverschillen heel erg groot zijn, kan schade in het oor optreden. Die uit zich in tijdelijke gehoorvermindering, oorsuizen of het waarnemen van een pieptoon. Bij incidentele blootstelling zal het gehoor zich in principe wel herstellen. Maar bij geregelde blootstelling aan een grote dosis ontstaat blijvende gehoorschade. Meestal gebeurt dat geleidelijk, maar het kan ook acuut optreden. Bij geleidelijk optredende gehoorschade is het vaak de omgeving die de schade eerst waarneemt.
Ken je of ben je iemand die:
- zonder het zelf te beseffen luider ging praten;
- het geluid van tv en radio harder moet zetten of de ondertiteling nodig heeft;
- moeite ondervindt bij telefoneren;
- geen hoge tonen of zachte geluiden meer hoort;
- last heeft met gesprekken in iets rumoerigere omgeving;
- soms of vaak fluit-, piep- of bromtonen hoort?
De kans is groot dat je dan al met onomkeerbare gehoorschade of lawaaidoofheid te maken hebt. Hinderlijk en zelfs ongezond, zo blijkt. Blijvend slecht(er) horen kan leiden tot verhoogde bloeddruk, stress, vermoeidheid en concentratiestoornissen. Bovendien neemt de kans op ongevallen toe wanneer iemand waarschuwingssignalen minder goed of zelfs niet hoort.
Het spreekt voor zich dat bepaalde beroepen vaker blootgesteld worden aan te hoge geluidsniveaus. Hout- en metaalbewerkers, bouwvakkers, vrachtwagenchauffeurs, defensiepersoneel, politieagenten, boeren, diskjockeys en musici bijvoorbeeld, lopen aanzienlijk meer kans op lawaaislechthorendheid. Ook in minder voor de hand liggende sectoren komt soms schadelijk geluid voor, zoals in de horeca, zwembaden, gymnastiekzalen, recreatiecentra, kinderdagverblijven en scholen.

71049118-middle-age-woman-with-hearing-loss-hearing-impair-or-listening-receiving-bad-news.jpg

Knipsel.PNG

Oren dicht dan maar?
Niet noodzakelijk. Werkgevers zijn in de eerste plaats verplicht luide plaatsen en werkzaamheden te inventariseren en maatregelen te treffen. Dit gaat een stuk verder dan het aanbieden en verplichten van gehoorbeschermende PBM’s. 
Gelukkig maken veel werknemers in sectoren zoals de bouw en zware industrie daar al vrij goed gebruik van, maar in andere sectoren zijn deze minder ingeburgerd ondanks frequente geluidsoverlast.
Een werkgever kan nog meer maatregelen treffen om schadelijk geluid te reduceren zoals:
 - kiezen voor stillere machines;
 - machines plaatsen in geluiddempende kasten;
 - personeel laten werken in geluiddempende cabines;
 - werken met goed onderhoud materieel;
 - blootstellingsduur zo veel mogelijk beperken;
 - jobrotatie toepassen.

201740059_342746977246856_3882719239765313461_n.jpg         dB-tabel.png         geluidshinder-op-het-werk_0.jpg

Kiezen voor slimme oplossingen
Zo was er deze klant met wie we rond decibels aan de slag gingen. Een van zijn machines zandstraalt als het ware lege gasbussen met metaalkorrels om ze nadien opnieuw te kunnen verven. Dat proces veroorzaakte voor de werknemers te vermijden risico’s waaronder hoge geluidsniveaus. De klant koos ervoor de machine met akoestische panelen te laten omkasten van vloer tot plafond. De openingen voor in- en uitvoer van de gasflessen kregen nadien ook nog rubberen flappen. Rond de machine voorzag hij rubberen matten die niet alleen het geluid bij het neerzetten van de lege gasbussen dempen. Ook worden vrijgekomen metaalkorrels nu opgevangen en lopen de arbeiders minder risico uit te glijden.

FOD WASO omschrijft exact de wetgeving rond geluid, uitgedrukt in dB(A). In een productieomgeving uitzoeken hoeveel decibels medewerkers in specifieke situaties te verduren krijgen, is iets voor specialisten die niet alleen alle normen kennen maar meteen ook de gepaste maatregelen kunnen voorstellen. Daar horen technische aanpassingen zoals die bij onze klant bij, maar ook vermindering van blootstellingsduur of het aanpassen van de productieorganisatie. We verplaatsten een industriële compressor naar een buitenlokaal. Hierdoor is er nu in de productiehal nu zelfs geen gehoorbescherming meer nodig.

200670044_551778059315385_4852369203203058359_n.jpg           _h5c9904-1.jpg

Examen
Voor de vakantie begint, moet je natuurlijk nog een laatste examen afleggen. 😉
Ken je het antwoord op deze vragen zonder te spieken?
1. Som de wettelijke verplichtingen van werkgever én werknemer inzake het voorkomen van gehoorschade op.*
2. Hoeveel bedraagt de afname in dB(A) bij halvering van de blootstellingsduur?**
Geen nood, aan ons hoef je niets te bewijzen, wij zijn er al van overtuigd dat je begaan bent met de veiligheid van jezelf en al je medewerkers. Wij kennen de antwoorden die jij nog moet opzoeken en kunnen je dus snel te woord staan.
We kijken naar de beste oplossing voor jouw unieke situatie en plannen met jou hoe je deze kan implementeren.

Wil je dat we ons oor eens te luisteren leggen bij jou? We zijn er, van scan tot en met opleiding, ook deze zomer.

Challenges-of-Silent-Meditation.jpg

Antwoorden:

* Vanaf 80 dB(A):     • Stel gehoorbescherming ter beschikking van uw medewerkers.
                                • Voorzie voorlichting en een opleiding in het kader van blootstelling aan lawaai.
                                • Uw medewerkers worden elke 5 jaar aan een audiometrie onderworpen.

Vanaf 85 dB(A):       • Uw medewerkers en eventuele bezoekers zijn verplicht om gehoorbescherming te dragen.
                                • Voorzie voorlichting en een opleiding in het kader van blootstelling aan lawaai.
                                • Uw medewerkers krijgen elke 3 jaar een audiometrie.
                                • Baken de gevarenzones af. Voorzie gepaste signalisatie en breng pictogrammen aan op de werkvloer.
                                • Neem gepaste maatregelen om de blootstelling te beperken.

Vanaf 87 dB(A), rekening houdend met het dempend effect van gehoorbescherming (met gehoorbescherming):         
                                • Onderneem dezelfde stappen als bij 85 dB(A).        
                                • Uw medewerkers ondergaan jaarlijks een audiometrie.
                                • Neem onmiddellijk maatregelen om de blootstelling aan lawaai te verminderen en te voorkomen.

** Bij het bepalen van de dagelijkse dosis geluid gaat de wet uit van een werkdag met 8 uur per dag. De belasting als gevolg van geluid kan worden teruggedrongen door werknemers minder lang bloot te stellen aan geluid. De afname bij een halvering van de duur bedraagt 3 dB(A). Bij een blootstelling aan 83 dB(A) bij 8 uur zal de belasting bij 4 uur 80 dB(A) worden, mits de geluidsdosis bij de andere 4 uur veel lager ligt. Dit is het gevolg van de logaritmische functie van de dB-schaal.

Om een indruk te krijgen van hoeveel 80 dB(A) is, is de volgende vuistregel toe te passen: als je op 1 meter afstand een spreker niet meer kunt verstaan, ligt het geluid waarschijnlijk boven de 80 dB(A).


Seekurico BV

Rode Kruisstraat 49
3540 Herk-de-Stad (B)

info@seekurico.be
Tel. +32 (0)474 37 94 63

BTW BE 0683.484.566

Let’s meet!